drinking-water-460_979746c

1. Dnevno bi moral vsak popiti vsaj 8 kozarcev vode

Voda je najbolj ekonomična tekočina, do katere imamo najlažji in najhitrejši dostop. Strokovnjaki svetujejo, da bi morale ženske dnevno popiti okoli 2l (oz. 8 kozarcev) te tekočine, medtem ko bi morali moški popiti do 3l (oz. 12 kozarcev) različnih tekočin (ne samo vode). Voda poskrbi, da ne dehidriramo.

2. Voda odpravi iz organizma strupe

Voda strupov v našem organizmu sicer ne nevtralizira, poskrbi pa, da ledvice odpravijo določene odvečne »produkte«. Če dnevno ne zaužijemo dovolj vode, ledvice nimajo zadostno količino tekočine, da svoje delo opravijo uspešno, kar pomeni, da se metabolični odpadki ne bodo zadostno in pravilno odstranili iz našega organizma. Ti se tako še naprej zadržujejo v našem telesu, kar za naše zdravje ni najboljše.

3. Voda skrbi za vlažnost kože

Čeprav ste verjetno že mnogokrat slišali, da pitje vode poskrbi za mladostno, prožno kožo, je resnica nekolika drugačna. Pitje ogromnih količin vode vaše kože ne bo čudežno spremenilo v bolj prožno in pomlajeno, razen če ste zdehidrirani. Vlažnost kože namreč ni toliko odvisna od notranjih faktorjev, kot zunanjih, kot npr. samega okolja, števila oljnih žlez iz pravilnega delovanja le-teh idr. Voda, ki jo zaužijemo ne doseže podkožnice.

4. Voda pomaga pri hujšanju

Pitje vode ne bo specifično sprožila postopek izgubljanja telesne teže, bo pa pomagala v samem procesu. Voda namreč ustrezno nadomesti ostale kalorične tekočine, kar pomeni, da zmanjšamo zaužite kalorije na enostaven način. Pitje vode nam prav tako da občutek polnosti oz. sitosti, tako da imamo manjšo potrebo po hrani. Znano pa je, da hladna voda poveča metabolizem. Nove študije nakazujejo na to, da pitje vode pohitri proces izgubljanja telesne teže.

5. Žeja je znak dehidriranosti

Ko človek postane žejen, še ne pomeni, da je zdehidriran, čeprav je v vsakem primeru dobro, da popije nekaj tekočine. Do žeje pride, ko se koncentracija krvi dvigne za manj kot 2%, čeprav večina strokovnjakov meni, da je začetek žeje pri porastu koncentracije na vsaj 5%.

6. Voda je zdrava za srce

Dokazano je, da zadostno pije vodo na dnevni ravni zmanjša možnosti za srčni napad.

7. Da nam novo energijo

Voda nam da novo energijo, saj se v primeru dehidracije počutimo utrujeni.

8. Pomaga pri glavobolu

Voda pomaga proti glavobolu, saj je ta velikokrat posledica dehidracije.

9. Potrebna pri prebavi

Voda je tudi dobra za prebavo, saj telo za tovrstne procese potrebuje tekočino.

10. Pijte vodo in preženite raka

Skoraj tretjini slovenskim moškim postavijo diagnozo raka na sečnem mehurju. Proti temu pa se moški lahko borijo zelo enostavno: pitje vode lahko namreč drastično zmanjša tveganje za raka, pravijo ameriški raziskovalci in strokovnjaki. Voda razredči urin in koncentracijo kancerogenov v njem, ter posledično poveča potrebo po odvajanju, s tem pa skrajšuje čas, v katerem so kemikalije v stiku z mehurjem.

Do boljše kakovosti življenja vam pomagajo sledeči izdelki