Ne glede na to, ali je bivalno okolje (stanovanje, hiša) novo, ali staro, to še vedno lahko skriva ogromno nezdravih in nevidnih strupov. Te kemične sestavine najdemo v emisijah rož, plastike, tepiha, raznih čistilnih sredstev ter različnih materialov, iz katerih je vaš dom sploh zgrajen. Po navadi v vsakem domu najremo tri glavne »nepridiprave«:

– Formaldehid: najdemo ga v tepihu, lepilih, barvaih ipd.,
– Benzen: najden v plastiki, sintetičnih vlaknih, lubrikantih, gumi, pesticidu idr.,
– Trikloretilen: najden v odstranjevalcih barv, čistilnih sredstvih (npr. za tepihe), raznih lepilih in vezivih idr.

Prednosti bambusovega oglja

Bambusovo oglje je odličen čistilec zraka v zaprtih prostorih, saj se odlikuje po sposobnosti »vsrkavanja« škodljivih kemikalij, še posebej formaldehida, benzena, amonijaka in drugih škodljivih snovi, ki smo jih pridobili v stanovanje na takšen ali drugačen način. Bambusovo oglje je odličen tudi za zmanjševanje smoga, saj poleg naštetega vsrkava tudi ogljikov oksid, benzopiren, nikotin, katran idr., vse kar najdemo v smogu in je škodljivo za naše telo.

Glede na napredek in razvoj industrije, je onesnaženost zraka postal zelo resna težava. In poleg tega, da bambusovo oglje čisti in razvlažuje zrak v zaprtih prostorih, za izdelavo le-tega ne obremenjujemo okolja, saj je čisto naravni material. Ta je izjemno priljubljen, ker:
– Smo skoraj do konca izrabili visokokakovostno lesno oglje,
– Bambus raste hitro in doseže zrelo dobo v petih letih, kar pomeni, da ga lahko hitro nadomestimo,
Bambusovo oglje ima boljše lastnosti in je odličen nadomestek lesnemu oglju, ki ga pridobimo iz listavcev,
Bambusovo oglje je močno in se ga da oblikovati.

Uporaba v domu – nadzoruje vlago

Ko damo bambusovo oglje v hladilnik ali v predal, bo ta vsrkal neprijetne vonjave in škodljive snovi v zraku. Če ga damo v predalnik s sadjem, bo vsrkal eten in bo obdržal sadje in zelenjavo svežo. Ta je odličen tudi za oblačila in obutev, saj bo le-te obdržal suhe in udobne.

Zanimivost:

Bambus tako dobro gori, da je že leta 1882 Thomas Edison spoznal, da je karboniziran bambus idealna žarilna nitka za njegovo prvo žarnico.